Zandstralen vs laser cleaning

Kleine korrels

Zandstralen (ook wel gritstralen genoemd) dankt zijn naam aan het zand dat oorspronkelijk werd gebruikt om aan hoge snelheid tegen een werkstuk te schieten en op die manier een ongewenste oppervlaktelaag weg te nemen. Vandaag wordt er ook met andere korrels gewerkt, zoals keramische, glas, sodakorrels, etc om tot een optimaal resultaat te komen. Belangrijk is dat deze korrels erg fijn zijn en een scherpe buitenkant hebben om voldoende materiaal weg te nemen bij inslag. Dat is ook de reden dat niet elke zandsoort bruikbaar is. Kwartszand is bijvoorbeeld een zandsoort die zeer scherp is en vaak bij zandstralen wordt gebruikt. Ook andere reinigingstechnieken maken gebruik van het principe van afslijting door impact.

Grote botsingen

Het principe is eenvoudig: Een compressor zorgt voor perslucht die langs een vat korrels wordt geleid en daar een deel van de korrels meeneemt in zijn stroming. Deze worden dan via een slang tot bij het werkstuk gebracht en botsen met hoge snelheid op de vervuilingslaag, die daardoor afslijt. Het afgeschoten zand en het weggeschuurde materiaal dwarrelt neer als een zeer fijn stof in de omgeving. Dit is de reden dat bij zandstralen de nodige beschermingsmiddelen en afscherming moet worden voorzien. 

Opletten geblazen

De gestraalde deeltjes mogen zeker niet rechtstreeks op de huid worden geschoten want dit richt instant schade aan. Maar het is vooral het stof dat ontstaat bij het stralen dat gevaarlijk kan zijn. Dit is een mengsel van verpulverd zand en de weggenomen laag, die vaak verf, roest of één of andere coating is die zeker niet in de ogen, mond of longen mag belanden. Omdat het stof zo fijn is en de perslucht voor veel luchtverplaatsing zorgt kunnen de stofwolken ver van het werkstuk neerslaan. Om dit te vermijden moet er in een cabine worden gewerkt of dient de omgeving nauwgezet te worden afgeschermd om te vermijden dat het stof overal tussen kruipt. 

Enkel licht

Bij laser cleaning zijn er geen verbruiksproducten. Het medium dat al het werk doet is licht. U heeft dus geen voorraad meer te hebben van zandkorrels of andere gritmiddelen. Nog belangrijker: U heeft geen afval meer. De laserstraal van een laser cleaningmachine gaat de vervuilingslaag (verf, roest, coating, …) op korte tijd zeer sterk opwarmen waardoor ze verdampt. Deze damp wordt afgezogen en gefilterd. Er ontstaat een klein beetje stof van de grotere stukken die worden verwijderd. Dit grove stof worden ook direct mee opgezogen. Een belangrijk verschil met zandstralen is dat er geen slijtage is aan uw werkstuk. Het licht van de laserstraal heeft immers geen enkel effect op uw werkstuk, maar enkel op de laag die er op ligt. Dit is een gevolg van het verschil in ablatietemperatuur, om een technische term te gebruiken. Bij zandstralen is dit anders: de vliegende korrels maken geen onderscheid tussen werkstuk en vervuilingslaag en zullen dus steeds ook uw werkstuk afslijten.

Makkelijk en veilig

U hoeft zich geen zorgen meer te maken over rondvliegend stof. Al het stof blijft op het werkstuk liggen en zuigt u direct op. U hoeft uw omgeving niet meer helemaal af te schermen. Dit bespaart een hoop tijd! Wat betreft persoonlijke beschermingsmiddelen dient u enkel een laserbril op te zetten. Voor de rest heeft u geen specifieke bescherming nodig. De machine is niet luid, het werkstuk wordt niet heet en er vliegt niks in het rond. En de bediening is even eenvoudig als een haardroger: U houdt een pistool met één bedieningsknop in de hand.. Indrukken en u bent vertrokken. Het pistool is via een slang verbonden met de laser cleaningmachine op wielen, die op afstand kan blijven staan en die u makkelijk manueel kunt verrollen.

Twee handen op één buik

De toepassingen van laser cleaning zijn dezelfde als die van zandstralen. Denk aan gevels reinigen, hout strippen van alle verf, mallen reinigen, roest verwijderen, oude coatings vervangen, etc. Laserstralen laat zich toepassen op de meeste ondergronden waar zandstralen ook bruikbaar bij is, zoals metaal, hout, steen, sommige plastics. Maar dan zonder al het vuil en de slijtage aan uw werkstukken!

Meer weten? Laat ons een boodschap en we nemen snel contact met u op.