Graffiti verwijdering

Graffiti wordt vaak verwijderd met stoom of chemicaliën. Het nadeel van deze technieken is dat ze niet altijd even effectief zijn. Bij andere methodes zoals zandstralen bestaat het risico om de onderliggende laag te beschadigen of af te slijten. Dit is zeker een probleem met zachtere steensoorten en historische gebouwen.

Laser cleaning is zeer geschikt voor het verwijderen van graffiti. De laserstralen gaan de verflaag heel snel verhitten waardoor deze verdampt. De onderliggende steen- of betonlaag blijft echter koel omdat deze een hogere ablatietemperatuur heeft. De stralen zullen dus geen enkel effect hebben op de onderliggende steen of pleisterlaag. Zelfs op hout of glas kan verf verwijderd worden!

Het verwijderen van graffiti met laser cleaning gaat snel als men gebruik maakt van voldoende krachtige laserbronnen. Bij Laserflux wordt er steeds gewerkt met machines van minstens 1000 Watt. Dit laat toe om een oppervlakte met een breedte van 10 centimeter in één beweging te bestrijken. Afhankelijk van de ouderdom, de kleur en de dikte van de verflaag, kunnen wij een vierkante meter vol verf op een half uurtje doen.

Dankzij de snelle reiniging is laser cleaning vergelijkbaar in prijs met de andere technieken, maar wel stukken beter qua resultaat.

Een handige bijkomstigheid is dat we niet persé op volle kracht moeten reinigen: We kunnen de instellingen zó kiezen dat we de gevel niet properder maken dan de omliggende delen. U wilt immers niet een deel van uw gevel die veel properder is dan de rest…

Maakt u zich ook geen zorgen over eventueel afval. In de laser cleaning machine zit een industriële luchtafzuigingsinstallatie die de verdampte verf afzuigt en filtert. Eventuele verfdeeltjes die niet verdampen maar wel loskomen worden ook mee afgezogen. U heeft geen opkuiswerk achteraf!

Overzicht van alle manieren om graffiti te verwijderen

Overschilderen

De makkelijkste, snelste en goedkoopste methode. De naam zegt het zelf: de graffiti wordt overschilderd met een witte of gekleurde verf. Met een laag of twee heb je voldoende dekking om niks meer te zien van het onderliggende. De nadelen spreken ook voor zich: het ziet er niet uit. Een grote witte rechthoek in het midden van een mooie muur of gevel is enorm lelijk en vooral: het nodigt uit voor meer. Je hebt immers net een prachtig canvas gecreëerd om een nieuwe graffiti tekening te verwelkomen. Tenzij je natuurlijk de hele gevel doet, maar dan is het natuurlijk niet meer de goedkoopste oplossing.

Afschuren

Het lijkt een logische manier, maar is bijna ondoenbaar. Zeker op poreuze oppervlakken geraak je met je schuurborstel of papier niet diep genoeg om alle verf weg te nemen. Op gladde oppervlakken zou dit wel lukken, maar die worden dan weer snel beschadigd door te schuren.

Zandstralen / zandgommen

Zandstralen werkt. Geen discussie mogelijk. De zandkorrels vliegen tegen hoge snelheid op de graffiti en schuren de verf weg. Maar ze hebben hetzelfde effect op de onderliggende muur, staalplaat, beton, etc. Zand is zo krachtig dat het alles wegneemt, zowel verf als steen. Er is dus een reëel risico van het permanent beschadigen van de ondergrond. Zelfs als dit niet het geval is, bestaat de kans dat het gereinigde deel van de muur er helemaal anders zal uitzien. De zandkorrels hebben immers ook een polijstend effect, wat de kleur en glans van een materiaal wijzigt. Tenslotte heeft zandstralen ook heel wat voeten in aarde op praktisch vlak: Het maakt enorm veel lawaai en de omgeving moet volledig afgeschermd worden van het rondvliegend (vervuild) zand. Dit is schadelijk voor het milieu en mag dus zeker niet ontsnappen.

Droogijsstralen

Een beetje vergelijkbaar met zandstralen, maar dan met korreltjes droogijs die verdampen bij impact. Opnieuw een enorm lawaaierige techniek die ook vereist dat alles volledig wordt afgeschermd tegen rondvliegende deeltjes. Maar vooral: het is niet zo effectief als zandstralen. Daardoor duurt het erg lang om een oppervlakte van verf te ontdoen, met dezelfde effecten als zandstralen: de gereinigde oppervlakte zal er anders uitzien dan de omliggende stukken.

Chemisch reinigen

Een chemisch product wordt aangebracht op de graffiti en moet dan een tijd intrekken om de hechting tussen de verf en de onderliggende laag los te maken via een chemische reactie. Daarna wordt het geheel afgeschuurd met borstels. Deze techniek heeft zichzelf in de loop der jaren uitgebreid bewezen, maar verliest meer aan aandacht door het vervuilende karakter. Ook is dit niet altijd even makkelijk om toe te passen op beschilderde oppervlakken omdat de onderliggende verf ook kan aangetast worden. Bij toepassing op kwetsbare oppervlaktes zoals oude gevels is er ook een reële kans op beschadiging van de gevel.

Er bestaan ook minder milieubelastende producten, maar deze zijn erg duur en werken minder goed, waardoor zeer veel product nodig is. Deze werken ook niet op dezelfde manier op de verschillende kleuren, waardoor een schijn kan achterblijven van een bepaalde kleur. Deze techniek wordt vaak toegepast op treinen en metrostellen, waar het minder erg is dat er nog een schijn achterblijft.

Laser cleaning

Sinds een jaar of tien is deze techniek in beschikbaar. Het bestond al eerder, maar was toen onbetaalbaar voor graffitiverwijdering. Het grote voordeel is dat er enkel met licht wordt gewerkt en dat dit licht geen effect heeft op iets anders dan de graffitiverf. Bij de juiste instelling van de machine zal de laserstraal reflecteren op de onderliggende laag en daar dus geen enkel effect op hebben. Dat maakt laser cleaning zeer geschikt voor kwetsbare ondergronden, oude gebouwen, andere verf of verf, etc. Laser cleaning is zeer milieuvriendelijk omdat er geen verbruiksmateriaal is, zoals zand of droogijs, dat achterblijft naar de werken. Dit maakt laser cleaning ook tot een zeer praktische oplossing: het is fluisterstil, vereist geen zware afschermingen of beschermingspakken en laat geen vuil achter. Enkele jaren geleden was laser cleaning nog een dure oplossing, maar vandaag zijn de prijzen vergelijkbaar met een chemische verwijdering of zandstralen. De perfecte oplossing voor oppervlakken kleiner dan 100m².