Oldtimers strippen

Bij het strippen van oldtimers denken we vaak aan zandstralen, sodablasten of dry-ice cleaning. Het nadeel van stralen is dat de hele omgeving moet afgeschermd worden. Daarnaast is er ook een hoop afval, dat eigenlijk chemisch moet verwerkt worden omdat het vol verfdeeltjes zit. Een derde groot probleem is dat er bij stralen geen onderscheid wordt gemaakt tussen verf en onderliggende lagen. Te lang op één plek mikken kan voor een lokale verdunning van het metaal zorgen.

Laser cleaning werkt anders. De carrosserie wordt met een laserpistool beschenen en de laserstralen gaan elke vorm van verf en/of roest verwijderen, zonder aan het metaal te komen. Dit komt omdat metaal een hogere ablatietemperatuur heeft dan verf, roest en ander vuil. Er is wordt dus tot op moleculair niveau een verschil gemaakt tussen de carrosserie en wat er eventueel bovenop ligt. Een belangrijk gevolg hiervan is dat eventueel roestvlekken en roestgaten heel selectief worden verwijderd. De laserstraal heeft geen effect op het naakte metaal we kunnen op de risico-zones gerust wat langer schijnen zonder gevaar: Alle roest zal verdwijnen maar het gezonde metaal blijft achter. Zo bereikt u een resultaat dat u nooit met andere methodes kan bekomen. Het lakwerk achteraf zal nog nooit zo perfect geweest zijn!

Laser cleaning verwijdert niet alleen roest, maar ook vuil, vetresten, smeersporen en ander aangekoekt vuil. Laagdiktes tot 1 à 2 mm kunnen vlot verwijderd worden. Qua ondergrond is plaatstaal uiteraard geen probleem, maar we kunnen ook vuil verwijderen van glas, hout , aluminium en andere materialen die bestand zijn tegen minstens 100°C. De ondergrond zelf wordt immers niet direct verwarmd door de laserstraal, maar omdat de verflaag erboven wel opwarmt, is er toch nog een lichte opwarming van het onderliggende materiaal. 

Qua prijs is laser cleaning vergelijkbaar met de andere methodes. Wij verkopen de machines, maar wij hebben ook techniekers op de baan die bij u kunnen komen strippen. Verkeerdelijk wordt er soms gedacht dat laser cleaning veel duurder is dan andere methodes, maar omdat het veel sneller gaat is de prijs uiteindelijk vergelijkbaar. En het resultaat is stukken beter.