Industriële reiniging voor de farmaceutische industrie

Bespaar kostbare productietijd door de efficiëntie van laser cleaning

Waarom laser cleaning?

✔️ Verlaag de offline tijd voor productie
✔️ Hoge graad van reinheid
✔️ Verbeter de leveringszekerheid
✔️ Reduceer de kosten voor reiniging

Laser cleaning maakt reiniging in de farmaceutische industrie makkelijk

Een diepe reiniging, iedere keer opnieuw

De laserstralen van de cleaning machine gaan op moleculair niveau een onderscheid maken tussen bijvoorbeeld het reactorvat en de vervuiling. Door de laserpuls perfect geregeld kan worden zal dit tot een directe verdamping leiden van de vervuiling. Dit terwijl het onderliggende materiaal onaangetast blijft en nauwelijks opwarmt. 

De te reinigen oppervlakken hebben meestal een lichte kleur of ze zijn van metaal. Hierdoor zullen de laserstralen weerkaatsen op het oppervlakte. Doordat de vervuiling in de meeste gevallen niet reflecterend is zal deze de energie echter wel opnemen. Hierdoor zal de vervuiling opwarmen en verdampen.

Dit effect heeft plaats op moleculair niveau en zorgt dus voor een 100% diepe reiniging.

Zowel in-line als mobiele oplossingen

Laser Cleaning machines zijn makkelijk hanteerbaar en vragen weinig opleiding van uw mensen. Ze zijn dus zeer geschikt voor losse reinigingen. Maar wist u dat u ook heel makkelijk een laser cleaning installatie in een productielijn kan inbouwen? Dit wordt bijvoorbeeld gedaan voor het permanent reinigen van walsen en mallen. Op die manier kunt u 24/7 blijven produceren zonder onderbreking. Er zal ook geen gestage afname van productkwaliteit zijn, want uw mallen zijn steeds 100% proper. 

Daarnaast hebben we ook nog een tussenoplossing waarbij een robotarm wordt gemonteerd op een mobiele laser cleaning machine. Deze is dan makkelijk verplaatsbaar tussen verschillende projecten voor een geautomatiseerde reiniging. En voor losse opdrachten neemt u gewoon het laserpistool uit de robot en doet u een manuele reiniging. Veel flexibeler wordt het niet…

Geen slijtage van de gereinigde oppervlakken

Er is geen risico dat er te lang op één plaats zou worden geschenen met het laserpistool. Eenmaal we door de vervuiling heen zijn, kunt u uren aan een stuk op de ondergrond schijnen zonder dat er iets gebeurt.

Er is immers geen vervuiling meer aanwezig die de energie van de laserstralen kan opnemen. De laserstralen zullen dan gewoon reflecteren op het metaal zonder enig effect.

Bij andere reinigingstechnieken is dit wel het geval waardoor u op termijn ongelijke slijtage kan krijgen en zones die gevoeliger zijn voor vuilophoping dan andere. Ofwel wordt er niet lang genoeg op een zone gestraald, waardoor deze niet helemaal proper is. Geen van beide situaties zijn wenselijk.

De omgeving blijft zuiver

Zoals eerder vermeld verdampt bij laser cleaning de vervuiling. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze dampen of stofdeeltjes in de omgeving verdwijnen. De Laserflux machines zijn uitgerust met een speciale afzuiging die niet alleen elk damp- of stofdeeltje opzuigt. Via persluchtinjectie zorgt dit systeem er ook voor dat er zich binnen in het laserpistool geen deeltjes kunnen vastzetten en zo voor kruisbestuiving zouden kunnen zorgen.

De afgezogen lucht gaat door verschillende filters waaronder een actief koolfilter en een HEPA filter. De restlucht is tot op farmaceutisch niveau gefilterd.

Heeft u specifieke eisen omtrent het filterniveau en het opvangen van de verwijderde vervuiling? Laat het ons weten en wij werken met plezier met u mee om het juiste resultaat te bekomen. Wij kunnen extra filters of specifieke scheidingssystemen toevoegen aan onze afzuiging, zowel in de vaste opstellingen als in de mobiele toestellen.

Ook over geluidshinder moet u zich geen zorgen maken. Laser Cleaning is erg stil, omdat we enkel met licht werken. Het enige geluid dat u hoort is de verdamping van de vervuiling en het geluid van de afzuiging.

Reiniging van reactorvaten

We krijgen vaak de vraag uit de farmaceutische sector welke onderdelen geschikt zijn voor laser cleaning. Het antwoord daarop is eenvoudig: elk onderdeel, vat, tank, etc. waar we met het laserpistool tot op een afstand van ca 10 – 20 cm kunnen geraken en dat voldoet aan de volgende voorwaarden: Het moet tegen een temperatuur van 100°C kunnen en het onderliggende materiaal mag niet zwart zijn, want dan neemt het werkstuk zelf de warmte op.

Dit brengt ons dus tot de meeste metalen onderdelen (de metaalsoort is irrelevant) en heel wat kunststoffen.

Enkele voorbeelden van componenten die zeer geschikt zijn:

Reactorvaten, roerwerken, extrusieschroeven, luchtbehandelingssystemen, opslagtanks, gereedschappen, mallen, persen, walsen en transportbanden.