Verwijdering van vet

Zowel in industriële omgevingen als bij particulieren zijn vetresten berucht voor de moeilijke verwijdering ervan. Vet en olie hebben als voordeel dat ze meestal donkerkleurig of helemaal zwart zijn als ze verwijderd moeten worden. Dit is ideaal voor laser cleaning. Een donkere vervuilde laag neemt de hitte van de laserstraal snel op en verdampt hierdoor zonder het omliggende materiaal te beschadigen. We geven graag enkele voorbeelden.

Vet in de voedingssector

Olie, boter en andere vetstoffen zijn zeer geschikt als antikleeflaag en worden (naast synthetische coatings) zeer vaak gebruikt in de voedingsindustrie. Het nadeel is dat na enkele dagen of weken deze producten vervuild zijn of hun effect beginnen te verliezen. Op dat moment moeten ze worden verwijderd en ververst om smaak- en hygiënische redenen. Deze vet- of oliekoek kan zeer hardnekkig zijn en vraagt agressieve of tijdrovende reinigingstechnieken. De bakkerswereld gebruikt vaak pyrolyse, droogijsstralen of water onder zeer hoge druk om deze harde koek weg te krijgen. Helaas werken deze technieken niet altijd even goed en hebben ze een zeer grote impact op de omgeving (stof, lawaai, rondvliegend vuil). Laser cleaning is perfect voor het snel en diepgaand verwijderen van dit soort vetresten in een voedingsomgeving. De rest van de productie kan gewoon blijven doorwerken tijdens de reiniging.

Vet in de ruwe industrie

Olie en vet wordt nog vaak gebruikt als smeermiddel voor lagers, assen en andere bewegende onderdelen. Na een langere tijd kan het zeer moeilijk worden om deze vet- en olieresten te verwijderen. Zeker als ze zich vermengd hebben met ander vuil uit de omgeving. Deze harde koek kan zeer hardnekkig zijn en zet zich vast in kleine hoekjes en kantjes van onderdelen. Laser cleaning is zeer geschikt om vetresten (die geen meerdere millimeters dik liggen) zeer grondig te verwijderen tot in de kleinste hoeken, spleten, sleuven, etc. Op enkele minuten tijd reinig je een onderdeel waar je normaal enkele uren mee bezig zou zijn als je het manueel zou doen.

Vetvlekken op andere materialen

Vetten en oliën kunnen diep doordringen in heel wat materialen. Dit soort vlekken kan zeer hardnekkig zijn om te verwijderen en wordt in de loop der tijd steeds moeilijker om nog weg te krijgen. Met laser cleaning is dit echter wel mogelijk, de laserstraal zal de olie of het vet verdampen zonder het onderliggende materiaal aan te tasten. Door rustig het vermogen en de pulslengtes van de laser aan te passen kan je erg secuur te werk gaan en de juiste instelling vinden waarbij je de vlek helemaal verwijdert zonder sporen na te laten op de ondergrond. Laser cleaning is bruikbaar op heel wat houtsoorten, steensoorten, metalen, glas, etc. Kijk op deze pagina als je meer wilt weten over welke materialen geschikt zijn voor laser cleaning.

Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie!