Laser cleaning in de voedingsindustrie

Laser cleaning heeft een belangrijke rol bij de reiniging van productielijnen in de voedingsindustrie. Typische onderdelen die met laser worden gereinigd zijn mallen, bakvormen, bakplaten, transportbanden, ketels, etc. Specifiek voor de voedingsindustrie zijn er een aantal voordelen van laserreiniging ten opzichte van klassieke technieken zoals zandstralen, droogijsstralen, pyrolise, chemisch reinigen of afspuiten met water of lucht onder hoge druk.

Korte downtime

We willen de tijd die we verliezen door de reiniging zo kort mogelijk houden, om zo weinig mogelijk productieverlies te hebben. Machines, mallen of ketels dienen dus niet gedemonteerd te worden, wat zeer tijdrovend kan zijn. Bij chemische reiniging of zandstralen moeten de vormen in speciale ruimtes worden behandeld omdat de impact op de omgeving te groot is om lokaal te reinigen. Een groot voordeel van lasercleaning is dat het ter plaatse kan gebeuren. De vervuiling verdampt of valt neer en kan makkelijk worden opgezogen. De hele omgeving dient dus niet helemaal afgezet of gereinigd worden. Op korte tijd ben je weer aan het produceren!

Minder productieverlies

Bij de heropstart na een reiniging zijn vaak de eerste producten nog niet van optimale kwaliteit en daardoor niet verkoopbaar. Laserreiniging zorgt voor een zeer diepe reiniging waardoor het elke keer lijkt dat je op nieuwe ijzers aan het bakken bent. De beste kwaliteit, direct na heropstart!

Hogere hygiëne

Laser cleaning zorgt dat het grootste deel van de vervuiling verdampt en het overige vuil komt los en valt neer. Tijdens het reinigingsproces vindt er een kort maar intense opwarming plaats die voor de verdamping zorgt. Deze hitte zorgt niet alleen voor een reinheidsniveau waar geen enkele andere techniek aan kan komen, maar de hitte werkt ook anti-bacterieel. Uw ketels, mallen en transportbanden zijn nog nooit zo proper geweest!

Geen rondvliegend vuil

Droogijsstralen is praktischer dan zandstralen omdat de korrels gewoon verdampen en dus niet overal in de omgeving terechtkomen. Het grote nadeel is echter dat de korrels de vervuiling “afbreken” en mee in de ruimte vliegen. De droogijsdeeltjes verdwijnen daarna wel, maar het losgemaakte en rondgeblazen vuil ligt overal in de omgeving. Dit vereist vaak toch nog een extra manuele reiniging om alles echt proper te krijgen. Of u zet de volledige omgeving af met beschermingsfolie, maar dan bent u uren bezig. Bij laser cleaning verdampt het vuil of springt het los van het onderliggende oppervlakte. U zuigt het op en u bent klaar. Zelfs zonder alles af te plakken.

Langere levensduur van uw mallen

Zijn het nu wafelijzers, koekjesmallen of bakplaten: ze hebben allemaal te lijden onder de klassieke reinigingsmethodes. De scherpe vormen in de mallen geraken afgerond door zand- en droogijsstralen en chemisch reinigen. Bij lasercleaning komt er geen kracht aan te pas en dus ook geen slijtage aan uw onderdelen. Laserstralen bestaan 100% uit licht en hebben geen slijtend effect. De lichtstraal weerkaatst op uw onderliggend oppervlakte en verdampt de bovenliggende vervuiling. Uw mallen gaan beduidend langer mee!

Geen thermische vervorming

Een snelle manier om een hoop bakvormen of bakplaten te reinigen is deze in een pyrolise-oven proper te branden. Nadeel van deze techniek is dat er thermische vervorming kan optreden, wat uw mallen definitief onbruikbaar kan maken. Lasercleaning gaat de vervuilende laag heel sterk opwarmen, maar niet de onderliggende laag, dankzij de weerkaatsing van de laserstraal op uw mal of bakplaat. De opwarming van de onderliggende mal is zeer beperkt. Zelfs direct na een reiniging kunt u het oppervlak aanraken met de naakte hand!

Praten is mogelijk

Het reinigen met water onder hoge druk of perslucht kan ongelooflijk luidruchtig zijn. Zelfs in die mate dat er geen communicatie meer mogelijk is in de ruimte waar gereinigd wordt. Dit is niet alleen storend, maar kan zelfs gevaarlijk zijn voor het gehoor van uw mensen. Lasercleaning is maakt een licht zoemend geluid, maar is totaal niet vergelijkbaar met sommige andere cleaningtechnieken. Er is zelfs geen gehoorbescherming nodig, dus overleggen met collega’s kan nog steeds zonder gevaar voor gehoorbeschadiging.

Goedkopere coatings

Release-coatings kunnen een grote kost zijn. Vaak heeft u erg dure coatings nodig omdat ze moeten hechten op niet-perfect gereinigde oppervlaktes. Als uw bakvormen gereinigd worden met leasercleaning, moeten ze minder vaak gereinigd worden en kunt u gebruik maken van goedkopere coatings omdat de onderliggende oppervlakken zo proper zijn. Sommige klanten kunnen zelfs volledig afstappen van synthetische coating en enkel nog met vetstof werken. Een gigantische besparing!