Case wafelbakkerij

We presenteren u graag deze case bij een Belgische fabrikant van wafels die meer dan dertig jaar geleden werd opgericht. Ze produceren verschillende soorten wafels, waaronder klassieke vanille wafels, chocolade wafels en wafels zonder toegevoegde suikers. Enkele jaren geleden verhuisden zij naar een nieuwe locatie om naar een volledig geautomatiseerde productie te kunnen gaan. De enige stap die nog manueel werd gedaan was de wekelijkse reiniging van de wafelijzers.

Bakomgeving

Bij de wafel fabrikant wordt er gebakken in tunnelovens met een dubbele rij bakijzers, een onderlaag en een bovenlaag. De onderste ijzers zijn niet verbonden met de bovenste rij en het aantal ijzers in beide lagen is ook niet hetzelfde. Er wordt gebakken op verschillende soorten coatings en vetstoffen, afhankelijk van het recept dat wordt gevolgd.

Deze verschillende soorten recepten en coatings maken reiniging een enorme uitdaging aangezien de vervuiling altijd anders is, afhankelijk van de verstreken tijd sinds de vorige reiniging, het recept, de coating, de temperatuur van de oven, etc.

Twintig jaar geleden werd de oven uitgebrand om te reinigen, maar daar werd om veiligheidsredenen vanaf gestapt. Op dat moment werd er overgestapt naar reiniging met water onder zeer hoge druk (500bar) dat via een rij van jets op de ijzers werd gespoten. Bij deze oplossing wordt een mobiele constructie voor de oven gerold en de wafelijzers draaien langzaam voorbij terwijl het water uit de nozzles spuit. Op deze manier duurde het vier uur om de oven te reinigen. De oven moest daarbij echter ook helemaal afgekoeld zijn om te vermijden dat de hele fabriek vol stoom hing, wat makkelijk zes uur kan duren. Daarna begon de opkuis die ook weer enkele uren duurde want de volledige ruimte was overspoeld met een mengeling van water en losgekomen bakresten die op de vloer plakten. Het resultaat zelf was tenslotte ook niet altijd bevredigend omdat dikke lagen coating er zelfs onder deze hoge waterdruk niet helemaal afgingen, wat voor extra manueel werk zorgde. 

De wafel fabrikant ging dus op zoek naar een nieuwe reinigingsmethode die:

  • Ook op een warme oven toegepast kan worden
  • Op enkele uren de oven volledig reinigt
  • Ook de dikkere vervuiling en coating wegkrijgt
  • Niet de hele omgeving bevuilt

De oplossing

Laserflux heeft, in samenspraak met de wafel fabrikant, een laser cleaning installatie gebouwd die voldoet aan alle bovenstaande eisen. De laserkop wordt bediend door een geprogrammeerde robot, die verschillende soorten van reiniging kan uitvoeren: Een snelle, een normale en een zeer grondige reiniging. 

De laserstraal zelf wordt geleverd door een laserbron van 10000W (10.000W CW) die, door de juiste instelling van de laser, optica en het scan patroon, al het vuil en de oude coating wegkrijgt zonder de ijzers te beschadigen. Het chassis bevat de nodige ankerpunten zodat de machine steeds correct gepositioneerd kan worden.

Het geheel is makkelijk verplaatsbaar en rond het frame is een speciale kooi gebouwd, conform de laser richtlijnen. De wanden van de afscherming schuiven volledig over de oven en laten geen enkele inkijk toe. Visuele controle gebeurt via een camera of via één van de speciale inspectievensters. Het vuil dat los komt valt op de ijzers en wordt direct samen met de vetdampen afgezogen in een HEPA gefilterde afzuiging.

De bediening gebeurt door een touchpanel met een zeer eenvoudig keuzemenu. Dit menu is zo ontworpen dat iedereen in de fabriek de installatie kan verplaatsen en opstarten na een korte uitleg.

Het resultaat

De bouw van de installatie heeft drie maanden geduurd en de ingebruikname nam een maand in beslag. De machine draait nu enkele maanden en heeft de volgende resultaten opgeleverd:

  • Reiniging kleine ovens: 3 uur (totale reinigingstijd)
  • Reiniging grote ovens: 6 uur (totale reinigingstijd)

Omdat de installatie geen lawaai maakt in gebruik en geen vuil in het rond blaast kan er gereinigd worden terwijl de andere productielijnen in werking zijn. De ovens worden nu doorlopend gereinigd waardoor meestal een snelle cleaning voldoende is om de ijzers weer proper te krijgen. De laser cleaning werkt ook op warme ovens waardoor er geen afkoeltijd meer wordt verloren. In totaal is een kleine oven na ongeveer 3 uur beschikbaar, waar dit vroeger makkelijk 12 uur was als je de afkoeltijd, de reinigingstijd en de opkuis achteraf optelt. De wafelijzers zijn aanzienlijk properder dan voorheen. Daardoor kan er, indien gewenst, ook langer op een oven worden gebakken alvorens een reiniging noodzakelijk is. Dit zorgt voor meer flexibiliteit in de planning van de bakkerij. Onderstaande foto toont een oven na reiniging.

Contacteer ons

Interesse? Meer informatie? Een demonstratie? Een offerte ?
Vragen ? Neem contact met ons op.