Mallenreiniging met een laser

Bij het reinigen van mallen is het uitermate belangrijk dat de oppervlaktestructuur en vormfactor niet wordt aangetast door de reinigingstechniek. In tegenstelling tot zandstralen en droogijsstralen wordt er bij laser cleaning geen kracht uitgeoefend. Het is de impact van de gestraalde deeltjes die voor de reiniging zorgt, maar die hetzelfde effect heeft op de mal zelf waardoor er slijtage optreedt die de levensduur van de mal inkort.

Bij laser cleaning gaat een (kort gepulste) laserstraal door de vervuiling heen, maar weerkaatst op de mal. Deze weerkaatsing veroorzaakt geen opwarming of slijtage op de mal. De weerkaatste stralen verdampen een deel van de vervuiling. Wat niet verdampt komt wel los van de mal en blijft liggen als los residu. Dit kan makkelijk opgezogen worden met een stofzuiger.

Wilt u uw mallen reinigen zonder demontage? Dan is zandstralen en droogijsstralen niet ideaal. Al het vuil vliegt in het rond en zet zich vast op de omgeving. Het droogijs is misschien wel verdampt, maar het vuil heeft zich in de omgeving verspreid. Bij laser cleaning springen de loskomende deeltjes niet verder dan enkele centimeters. De omgeving moet dus niet afgeschermd worden tegen rondvliegend vuil.

Laser cleaning is erg stil. U kunt perfect over het geluid heen praten. Dat betekent dat de omgeving weinig last heeft van de reiniging.

Geen chemicaliën.. Geen verbruiksmiddelen meer dat aangekocht en aangevoerd moet worden. En al zeker geen chemicaliën die soms gebruikt worden voor het chemisch reinigen van matrijzen, wat duur, gevaarlijk en milieu-onvriendelijk is. Bij laser cleaning wordt puur licht gebruikt.

Laser cleaning is bruikbaar voor voedingsmallen met moeilijke vormen zoals bv. wafelijzers, deegmatrijzen en bakvormen met speciale coatings. Niet enkel de vervuiling wordt verwijderd, maar ook de release-coating, die daarna makkelijk opnieuw kan worden aangebracht.

 

Ook mallen in de pharmaceutische sector zijn zeer geschikt voor laserreiniging: de fijne vormen slijten niet af en het licht kruipt tot in de fijnste hoekjes. En natuurlijk blijven de vuilresten ter plaatse zonder in het rond te vliegen. Mooi meegenomen is dat de laserstralen elke bacteriële verontreiniging mee verwijderen, maar door het niet creëren van luchtstromen is er geen kans dat er externe verontreiniging zich toch in de mal gaat vestigen.

Spuitgietmallen zijn zeer geschikt om met laserstralen te reinigen. De matrijzen dienen niet gedemonteerd te worden, maar kunnen ter plaatse worden gereinigd op enkele minuten. Het licht van de laserstraal weerkaatste op het oppervlakte van de mal maar wordt geabsorbeerd door de vervuiling op de mal waardoor deze loskomt van de matrijs.

Handmatig of automatisch?

Als er enkele mallen moeten worden gereinigd kan dit makkelijk manueel worden gedaan. Bij sporadische reiniging komt één van onze service ploegen de reiniging bij u doen. Indien u regelmatig matrijzen moet reinigen kan het interessanter zijn om een lasercleaningmachine aan te schaffen. Laat iets weten als u hier eens over van gedachten wilt wisselen.

Heeft u echter een grote hoeveelheid mallen, zoals bvb in een wafeloven, dan kan het makkelijker zijn om met een robot te werken waarop een laser cleaning-kop gemonteerd is. Laser flux heeft mobiele robot cleaners waarmee we tot bij u komen, de kop programmeren en uw mallen reinigen. Ook dit bieden we als een service aan, maar u kunt ook een mobiele laser cleaning robot kopen bij ons. U kunt ook nog een stap verder gaan en een vaste laserreinigingsinstallatie in uw productielijn inbouwen.