Verfverwijdering

Laser cleaning wordt vaak gebruikt voor het gedeeltelijk of volledig verwijderen van verflagen. Afhankelijk van de instelling van het laser cleaning toestel kan er gestript worden tot op de naakte ondergrond of wordt enkel een dunne toplaag verwijderd. 

Indien er meerdere lagen over elkaar liggen met verschillende eigenschappen, zoals bvb een coating met daarover nog een verflaag, is het mogelijk om zeer exact de verflaag te verwijderen zonder de onderliggende laag te beschadigen. Enkele een vernieuwing vd toplaag kan een aanzienlijke besparing betekenen in uw project.

De meeste verfsoorten en kleuren zijn geschikt voor laser cleaning. Enkel een reflecterende witte verflaag is moeilijk omdat deze de laserstraal weerkaatst in plaats van te absorberen. Het reinigen kan dan langer duren dan normaal. Laser cleaning kan worden toegepast op de meeste ondergronden die een temperatuur van 100°C aankunnen. Denk aan hout, steen, beton, staal, aluminium, etc… Indien er onder of tussen de verflaag zich ook roest heeft gevormd of een andere oxidelaag, kan deze in één beweging mee verwijderd worden. 

Het grote voordeel van laser cleaning blijft dat al het verwijderde materiaal direct wordt opgevangen in een afzuiging en dat er geen slijtage is aan het onderliggende oppervlak. De laserstralen maken een zeer selectief onderscheid tussen oude verf en het onderliggende materiaal dankzij het verschil in ablatietemperatuur.

Verfverwijdering met laser wordt onder meer toegepast in de vliegtuigbouw, de industriële bouw en de chemie. De perfecte controle over de diepte van het strippen en de volledige opvang van al het verwijderde materiaal maakt laser cleaning geschikt voor deze sectoren. Daarnaast kan ook verf op oude gebouwen, oldtimers en eventuele graffiti verwijderd worden met laser cleaning op zeer korte tijd.